Krokusstraat

Krokusstraat

In 1966 realiseerde de woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden de woonwijk Kleine Brede Akker. Voor de straatnamen werd inspiratie gezocht bij bloemennamen, allen voorjaarsbloeiers. 

De krokus (Crocus) is een geslacht van knolgewassen waarvan er van nature 90 soorten voorkomen in de bergen rond de Middellandse Zee. Bij ons zijn gekweekte krokussen zoals de boerenkrokus, de gele krokus of de bonte krokus erg geliefd als tuinplanten die de vroege lente aankondigen. En wat dacht je van de saffraankrokus. De bloedrode stampertjes worden uit de bloemen geplukt en gedroogd en leveren zo saffraan: het duurste specerij ter wereld.


Bron: Plantentuin Meise


Krokus

Situeringsplan Krokusstraat


Situeringsplan Krokusstraat


ONTDEKKING VAN DE DAG

Govaerts, Trudo, kunstenaar

Sint-Truiden 08.04.1905 Sint-Truiden 05.02.1992 .

Zoon van Jozef en Josephine Reynders.  

Broeders Christelijke Scholen. Klein Seminarie. Priester 1931. Avondacademie Sint-Truiden. leerling Tysmans en impressionistisch kunstschilder . Diverse tentoonstellingen met opbrengst voor goed doel. Portretten en landschappen uit Kempen en Ardennen. Boekillustratie Hendrik Prijs Nistelken, 1932. Leraar  tekenen en Nederlands bisschoppelijk college en lyceum Stavelot o.a. tijdens Ardennenoffensief 1944. Schenker van scharenslijpershuis ‘De Zoutkist’ op Tiensevest  aan Koninklijke Kunstkring 1939. Reizen o.a. Congo 1969.

Schoonbroer van dokter Victor Van Mechelen en oom van priester Jo Van Mechelen, directeur college Peer. 

Lit.: In Memoriam Emiel Govaerts, Sint-Truiden. Weduwe De Geneffe-Wijnants, 1934, p. 487; HBVL, 16.01.1939; VAN MECHELEN, p. M9-M14.