L. Van Pouckestraat

L. Van Pouckestraat

Louis Van Poucke werd geboren te Sinaai Waas op 2.11.1863 en priester gewijd te Gent in 1888. Na een opdracht in het Sint-Gregoriuspensionaat te Ledeberg was hij medestichter van de Sint-Michielsparochie te Antwerpen in 1893 en bleef er kapelaan tot 1897. Hij kwam in 1898 als rector bij de zusters van Liefde in Velm, werd in 1902 pastoor in Wimmertingen en keerde als pastoor in 1909 terug naar Velm. De uitbrieding van de kerk en de parochiezaal werden onder zijn regie verwezenlijkt. Hij werd op 11.01.1943 door de Duitse overheid gearresteerd wegens sluikslacht van een varken en het verbergen van geweren en via de Dossin-kazerne naar de Duitse kampen afgevoerd. Hij stierf in het kamp Esterwegen op 2.01.1945.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes aan onze gevels

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes

Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.

Actie-affiche

In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.


Gevel school zusters Sint-Vincentius-a-Paulo te Zepperen. Afgebroken. 


Lees: Roger DE BROECK, Gevelkapelletjes in Vlaanderen, in Ons Heem, 55, 2001, nr. 2, p. 196-219: Henri VANNOPPEN, in Kapellen in Vlaanderen, Brussel: FARO, 2002.