Naamsesteenweg

Naamsesteenweg

Nadat reeds in de 18de eeuw, onder de prinsbisschoppen, de verbinding Luik – Brussel, langs Sint-Truiden, Tienen en Leuven was gerealiseerd en ten tijde van het Koninkrijk der Nederlanden Sint-Truiden via Tongeren met Maastricht was verbonden, volgden onder Belgische regie de steenwegen naar Hasselt, Diest en Namen.

In 1836 was reeds sprake van de verlenging van de verbinding Namen – Hannuit tot Sint-Truiden. Met een Koninklijk Besluit van 25.03.1840 werd echter een tracé langs het nieuwe spoorwegknooppunt Landen naar Dormaal op de steenweg van Tienen naar Sint-Truiden vastgelegd.

Na veel protest en getouwtrek was de huidige steenweg langs Gingelom, Bevingen en Zerkingen in 1855 klaar.

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.