Nieuwpoort

Nieuwpoort

Deze straat- en plaatsnaam verwijst uiteraard naar de gelijknamige stadspoort in de middeleeuwse stadsversrterking die hier stond. Als Nupoert wordt de stadspoort voor het eerst vernoemd in 1461. De naam zou er op wijzen dat in de oorspronkelijke houten stadsomwalling de poort voor de verbinding richting Hasselt wat verderop zou gelegen hebben en de oudste stadsversterking dus niet de knik vertoonde. Voor de stadsverdediging die in 1465 door het stadsbestuur werd goedgekeurd had dit tot gevolg dat voor deze zone van de stad niet de Nieuwpoort, maar de vooruitgeschoven versterkingen Vondelinck en Vilpeert standplaats waren van één van de twaalf kapiteins.

Onderschrift bij deze foto

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras