Paul Nicolaïstraat

Paul Nicolaïstraat

Paul Thomas Josef Nicolaï werd op 10 juni 1907 in Gorsem geboren als zoon van Jospeh Nicolaï, brouwer-landbouwer en burgemeester van Gorsem, en Maria Philomena Roebroeck, uit Houthem (Nl.). Na zijn studies landbouwingenieur te Leuven deed hij als assistent aan de leerstoel zoölogie van zijn schoonvader Prof. Frateur onderzoek naar veredeling van varkens.

Als lesgever aan de technische fruitteeltschool in Sint-Truiden groeide hij uit tot pionier van de moderne fruitteelt. Hij richtte verschillende fruitproductiebedrijven op in binnen- en buitenland. Hij stond mee aan de wieg van het opzoekingsstation in Gorsem en van de distributeur van gewasbeschermingsmiddelen Gorsac n.v.

Meer weten: Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.

Onderschrift...
ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.