Paul Nicolaïstraat

Paul Nicolaïstraat

Paul Thomas Josef Nicolaï werd op 10 juni 1907 in Gorsem geboren als zoon van Jospeh Nicolaï, brouwer-landbouwer en burgemeester van Gorsem, en Maria Philomena Roebroeck, uit Houthem (Nl.). Na zijn studies landbouwingenieur te Leuven deed hij als assistent aan de leerstoel zoölogie van zijn schoonvader Prof. Frateur onderzoek naar veredeling van varkens.

Als lesgever aan de technische fruitteeltschool in Sint-Truiden groeide hij uit tot pionier van de moderne fruitteelt. Hij richtte verschillende fruitproductiebedrijven op in binnen- en buitenland. Hij stond mee aan de wieg van het opzoekingsstation in Gorsem en van de distributeur van gewasbeschermingsmiddelen Gorsac n.v.

Meer weten: Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.

Onderschrift...
ONTDEKKING VAN DE DAG

Belet, (Joseph) Nicolas,

Sint-Truiden 24.11.1866  Sint-Truiden 21.02.1953  Marie Barbe Leontine Joris 

Zoon van bakker Pierre en Victorine Robie . Onderwijzer normaalschool Sint-Truiden  1886, leraar basisschool Broeders van Liefde. Hoofdonderwijzer, organist hoofdkerk, dirigent, componist. Tongersesteenweg. Schoonvader van schoolhoofd Malcorps . Stichter zang- en toneelvereniging ‘De Vreugdegalm’ 1897 . Muziek voor een 20-tal zangspelen , meestal op tekst van Arie Entbroukx. Ook muziek voor werken van Jerôme Van Crayeveld, Jan Wellens en Oscar Festraets  .

Publ.: De waarheid lijdt geweld, Zangspel in één bedrijf, tekst en muziek, Antwerpen: J. Janssens, 1931.
 Lit.: JORISSEN; MINTEN, p. 95 nr. 642; LVLACOMP, 2007, p. 36-37.