Peetersstraat

Peetersstraat

Jozef Peeters werd op 6 september 1896 in Sint-Truiden geboren als zoon van beenhouwer François in de Brustemstraat (huidige Luikerstraat) en Adèle Goffin. In 1910 verhuisde het gezin naar de Spikboomwijk in Brustem. Hij droeg zijn eerste mis als priester op in Brustem op 6 juni 1920, werd leraar aan de normaalschool van Theux en in 1923 kapelaan in Othée.

Hij werd als verzetslid aangehouden in een hotel in Remouchamps, geïnterneerd in Sint-Gillis (Brussel) en Saint-Léonard (Luik), en ter dood veroordeeld door het Duits krijgsgerecht in Luik op 16 juli 1943. Hij werd gefusilleerd in de citadel van Luik na het zingen van het Magnificat.

Meer weten: Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes aan onze gevels

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes

Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.

Actie-affiche

In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.


Gevel school zusters Sint-Vincentius-a-Paulo te Zepperen. Afgebroken. 


Lees: Roger DE BROECK, Gevelkapelletjes in Vlaanderen, in Ons Heem, 55, 2001, nr. 2, p. 196-219: Henri VANNOPPEN, in Kapellen in Vlaanderen, Brussel: FARO, 2002.