Peetersstraat

Peetersstraat

Jozef Peeters werd op 6 september 1896 in Sint-Truiden geboren als zoon van beenhouwer François in de Brustemstraat (huidige Luikerstraat) en Adèle Goffin. In 1910 verhuisde het gezin naar de Spikboomwijk in Brustem. Hij droeg zijn eerste mis als priester op in Brustem op 6 juni 1920, werd leraar aan de normaalschool van Theux en in 1923 kapelaan in Othée.

Hij werd als verzetslid aangehouden in een hotel in Remouchamps, geïnterneerd in Sint-Gillis (Brussel) en Saint-Léonard (Luik), en ter dood veroordeeld door het Duits krijgsgerecht in Luik op 16 juli 1943. Hij werd gefusilleerd in de citadel van Luik na het zingen van het Magnificat.

Meer weten: Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)