Plankstraat

Plankstraat

De straatnaam is vermeld in het reglement voor de stadsverdediging van 1577 en is ook terug te vinden op het stratenplan uit de abdijatlas van 1697.

Het is een lange, rechte straat die de oostelijke grens van het abdijdomein afsluit. Zij vormt de grens tussen een hooggelegen plateau met zware kleigrond en de vallei van de Cicindria en kleinere waterloopjes die door het lager gelegen deel van de stad vloeien.

De herkomst van de plaatsnaam is wellicht verwant met De Plank in de gemeente Voeren, een op de hoogte gelegen rechte doorgang. Ook daar is de bodem op die hoogte sterk klei-houdend. Misschien verwijst de naam dan ook naar houten planken of vlonders die deze kleibodem bij regenweer begaanbaar moest houden.

Stratenplan_Abdijatlas
Stratenplan uit de abdijatlas van 1697
Stratenplan

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Appeltants, Leopold

Appeltants, Leopold ‘Kogelke’, voetballer

Sint-Truiden 30.03.1922  Sint-Truiden, 30.06.2001 

Leopold Appeltans

Zoon van mijnwerker Frederik en Augustine Vanbrabant , Gasthuisstraat. Adjudant  in leger en caféhouder . Voetballer  centervoor en topschutter. Rode Duivel in de nationale ploeg 21 november 1947 en 15 jaar speler nationale militaire ploeg. 21 jaar in eerste elftal STVV. Vernuftig spelverdeler. Hielp als 37-jarige STVV naar eerste 1957, maar verkoos geen semi-prof te worden. Koosnaam ‘Kogelke ’ van La Dernière Heure omwille van zijn hard, gericht schot. Tweevoetig topscoorder en snelle spurter. Later speler-trainer SC Hoegaarden in provinciale afdeling. 

Info: André Grammet en Wikipedia.
Lit.: Staf HENDERIX en Gerard MATHIJS, STVV 50 jaar, 1973, p. 33-68; Norbert STAS, “Voetbal heeft me niet rijk maar wel gelukkig gemaakt”, (Retro), in HBVL, 22.02.1991; Fernand MASSA, Leopold Appeltants, de eerste Sint-Truidense Rode Duivel, in 't Bukske, nr. 8, najaar 2013, p. 9-17.