In 1897 werd het waterleidingnet, een leiding van 36 kilometer met 200 aansluitingen van Velm naar Sint-Truiden, ingewijd door koning Leopold II. In het pomphuis wordt het water van de Halingenbron opgevangen en door ondergrondse leidingen naar een reservoir aan de Romeinse weg gepompt, op 83 meter boven de zeespiegel. Van daar kon het bronwater met natuurlijke druk de stad bevoorraden.
Deze Truiense waterleiding was een primeur, de eerste in Limburg op basis van natuurlijke druk. Nog altijd maakt men gebruik van deze bron.
Meer weten: Petra Boekstal, Het waterproductiecentrum in Velm: natuurlijke waterbronnen in de nabijheid van de Molenbeek, in: Langs Molenbeek en Melsterbeek in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2010.
In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.
In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop.