R. Schrijversstraat

R. Schrijversstraat

Deze straat loopt van Waterstraat tot Halingenstraat en wordt doormidden gekruist door de Oudestationsstraat. Het stuk tussen Waterstraat en Oudestationsstraat wordt in de volksmond 'Boenes Berg' genoemd vanwege de steile helling die naast de boerderij van de familie Boonen loopt. Voor de gemeentefusie van 1977 was dit de Leopoldstraat in Velm. Sinds 1978 is de straat genoemd naar de taal- en letterkundige Robert Schrijvers, die in Velm geboren werd op 21 februari 1867 als zoon van Joannes en Rosalie Boonen. Na studies aan de normaalschool in Sint-Truiden en regentaat te Malonne was hij enige tijd onderwijzer. Ingenieursstudies in Leuven brachten hem in contact met de christelijke arbeidersbeweging. Als ambtenaar was hij nadien actief bij het ministerie Arbied en Nijverheid (1895) en later Arbeid en Sociale Voorzorg (1919). Hij woonde en werkte in het Brusselse en overleed in Ukkel op 1 maart 1943.

Meer weten: Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.




In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.