Deze weg maakt deel uit van de eeuwenoude verbindingsweg van Aalst naar Melveren. Op de kruising met de Oude Tongersebaan (den auden Luijckeren wegh) stond vroeger de herberg Rasop. Deze kruising lag op de gemeentegrens tussen Sint-Truiden en Brustem. Na een lang aanslepend conflict werd hier in 1738 een van de grenspalen geplaatst.
Waar de benaming Rasop van deze herberg zijn oorsprong vindt is niet duidelijk. Hij zou verwijzen naar de trap voor de herberg, of naar een snelle heropbouw na verwoesting door brand, of naar de reputatie dat het bier in deze herberg snel, ras op was.
Ferrariskaart
Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven.
Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...