Rasopweg

Rasopweg

Deze weg maakt deel uit van de eeuwenoude verbindingsweg van Aalst naar Melveren. Op de kruising met de Oude Tongersebaan (den auden Luijckeren wegh) stond vroeger de herberg Rasop. Deze kruising lag op de gemeentegrens tussen Sint-Truiden en Brustem. Na een lang aanslepend conflict werd hier in 1738 een van de grenspalen geplaatst.

Waar de benaming Rasop van deze herberg zijn oorsprong vindt is niet duidelijk. Hij zou verwijzen naar de trap voor de herberg, of naar een snelle heropbouw na verwoesting door brand, of naar de reputatie dat het bier in deze herberg snel, ras op was.

Onderschrift...

Ferrariskaart

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.