Raymond Goethalsplein

Raymond Goethalsplein

Raymond Goethals werd geboren in Vorst op 7 oktober 1921 en overleed op 6 december in het ziekenhuis van Anderlecht. Hij was als jeugdspeler aangesloten bij voetbalclub Daring Brussel, waar hij vanaf 1939 in het eerste elftal aantrad als keeper. Hij werd in het seizoen 1956 – 1957 speler – trainer bij RFC Hannutois en het volgende seizoen trainer in Waremme, waarmee hij promoveerde. Vervolgens trainde hij STVV van 1959 tot 1966, toen STVV vice-kampioen werd, een prestatie die hem de bijnaam Den Toveneir opleverde. Vervolgens werd hij bondscoach, trainer bij Anderlecht, Bordeaux, Sao Paulo in Brazilië, Standard Luik, opnieuw Anderlecht en Bordeaux, en tenslotte Marseille leverden hem de bijnaam Raymond la science.

Raymond Goethals

Raymond Goethals 1977.jpg
Onderschrift...

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.