René Lambrechtsstraat

René Lambrechtsstraat

Lambrechts, Renier Gregoor Antoon ‘René’, werd op 23.11.1908 in Stevoort geboren als zoon van kleermaker Theophile en Caroline Bangels. Hij startte een loopbaan bij het Belgisch leger als vrijwilliger in 1928, huwde in 1937 in Berchem met Angelina Creemers uit Bochholt en was 1ste officier onderrichter aan de Kadettenschool te Saffraanberg in 1938. Hij werd krijgsgevangen genomen in Saint-Nazaire in 1940. Na zijn vrijlating sluit hij zich in maart 1941 aan bij het verzet, zoals zijn broers: provincie-chef Tony en priester Louis, en zijn vader en zus.

Hij nam deel aan de gedeeltelijk geslaagde bevrijding van politieke gevangenen uit de gevangenis van Hasselt op zaterdag 10 juni1944. Daarbij werd hij standrechtelijk gefusilleerd. De gevangen vader en zus Lambrechts konden door deze operatie wel ontsnappen.

Het gedeelte van de vroegere Houtstraat, waar René woonde, werd in 1945 als eerbetoon naar deze verzetsstrijder vernoemd.

Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes aan onze gevels

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes

Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.

Actie-affiche

In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.


Gevel school zusters Sint-Vincentius-a-Paulo te Zepperen. Afgebroken. 


Lees: Roger DE BROECK, Gevelkapelletjes in Vlaanderen, in Ons Heem, 55, 2001, nr. 2, p. 196-219: Henri VANNOPPEN, in Kapellen in Vlaanderen, Brussel: FARO, 2002.