Ridders de Menten de Horneplein

Ridders de Menten de Horneplein


Ridder Georges en zijn broer ridder Eric de Menten de Horne werden te Brussel geboren op 5.05.1913 en 14.11.1914 als zonen van ridder Armand de Menten de Horne en Yvonne Pauwels. Georges was als Belgisch militair krijgsgevang te Wolsberg (D) tot augustus 1940. Na een vlucht via Zwitserland -Frankrijk – Algerije is hij begin 1941 gevangene van de Fransen. Na een boottocht van Oran naar Gilbraltar komt hij in Engeland terecht, waar hij Flying officer wordt bij de RAF. Hij is op Nieuwjaar 1944 omgekomen na een crash-landing van hun Lancaster bommenwerper na een missie boven Duitsland. Ridder Eric werd als lid van de inlichtingendienst en pilotenhelper te Brussel aangehouden op 7 februari 1943, ter dood veroordeeld op 5 mei en gefusilleerd op de nationale schietbaan. Het plein werd in 1947 naar deze verzetslieden hernoemd. Hun lichamen werden in 1949 op het kerkhof van Melveren herbegraven, waar hun familie in de jaren 1770 het kasteel de Horne had verworven.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.