Rozenstraat

Rozenstraat

De Rozenstraat, in de oude volkse Hellewijk, eindigde oorspronkelijk op de stadsomwalling. Het stratenplan in de abdijatlas van 1697 geeft het tracé van de straat, maar benoemd ze niet. De straatnaam verwijst wellicht naar wilde rozenstruiken die op de onvruchtbare kleigrond groeiden.

Tijdens de 19de eeuw verdubbelde de bevolking van de stad, hetgeen in deze straat leidde tot het opdelen van de al kleine huizen en het opwaarderen van bijgebouwen tot 'woningen'.

In 1901 werd de hele wijk gesloopt en als Sint-Trudowijk vanaf 1908 heropgebouwd. De creatie van het 'klein park' maakte de Rozenstraat korter maar gaf ze een luchtiger karakter.



Situeringsplan Rozenstraat

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Gerstmans, Marcel (Robert Gerard Marie), schooldirecteur

Sint-Truiden 12.07.1895   Oostende 25.05.1986   Godelieve Priem  

Zoon van Jean-Baptiste, boekbinder en papierhandelaar met speelgoedwinkel en uitleenbibliotheek ‘In den Wereldbol’ Ridderstraat. Moeder Marie Agnes Rosalie Timmermans. Broer van Alfons, pastoor o.a. te Niel-bij-As.  

Leerling College en student ingenieur Leuven. Memoires over eerste dagen WO I in Sint-Truiden. Secretaris Groeningerwacht Sint-Truiden en ondertekenaar activistisch pamflet WO I. Na legerdienst doctor in fysica en wiskunde Leuven. Leraar athenea Hasselt 1924, Antwerpen, Brugge 1925. Directeur avondonderwijs Handels- en nijverheidsschool Brugge 1931. Internering na WO II, nadien werkzaam bij Leen- en Hypotheekmaatschappij. Ongepubliceerd onderzoek over Azteekse kalender. Guldenboomstraat Brugge.

1905


Publ.: De oorlogsdagen in augustus 1914 te Sint-Truiden. De belevenissen van een brancardier, Sint-Truiden. West-Print, 1965, red. Kamiel Stevaux.
Lit.: WESTVLA, 4, p. 63.