Schepen Dejonghstraat

Schepen Dejonghstraat

Jean Guillaume De Jongh werd op 2 januari 1840 in Sint-Truiden geboren als zoon van handelaar Arnold Grégoire en Anna Marie Steukers. Willem De Jongh was schepen van openbare werken van 1876 tot 1906. Tijdens zijn beleid werd de infrastructuur van de stad klaar gemaakt voor de 20ste eeuw: de aanleg van het stadspark, de riolering, de waterleiding, de gasverlichting, het slachthuis, het nieuwe stationskwartier, het klein park en de Trudowijk op het terrein van de gesloopte volkse Hellewijk, kwamen onder zijn beleid tot stand. Daags na zijn overlijden op 28 december 1906 besliste de gemeenteraad de vroegere Koestraat, waar hij woonde, naar hem te noemen.

Die vroegere Koestraat, in het Frans Rue des vaches, is eigenlijk een onjuiste vertaling naar het Nederlands van de volkse naam Cuystroot. Cuy is inderdaad meervoud, en dus: koeien. Hier betekent cuy echter kleigrond, waarmee men pannen en stenen bakte. De nabijgelegen Tichelrij verwijst eveneens naar het bakken van tegels. Tijdens het ancien regime was dit een arme buurt, tegen de stadsomwalling, vandaar ook de aanwezigheid van de bedelorde van de cellebroeders.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Gerstmans, Marcel (Robert Gerard Marie), schooldirecteur

Sint-Truiden 12.07.1895   Oostende 25.05.1986   Godelieve Priem  

Zoon van Jean-Baptiste, boekbinder en papierhandelaar met speelgoedwinkel en uitleenbibliotheek ‘In den Wereldbol’ Ridderstraat. Moeder Marie Agnes Rosalie Timmermans. Broer van Alfons, pastoor o.a. te Niel-bij-As.  

Leerling College en student ingenieur Leuven. Memoires over eerste dagen WO I in Sint-Truiden. Secretaris Groeningerwacht Sint-Truiden en ondertekenaar activistisch pamflet WO I. Na legerdienst doctor in fysica en wiskunde Leuven. Leraar athenea Hasselt 1924, Antwerpen, Brugge 1925. Directeur avondonderwijs Handels- en nijverheidsschool Brugge 1931. Internering na WO II, nadien werkzaam bij Leen- en Hypotheekmaatschappij. Ongepubliceerd onderzoek over Azteekse kalender. Guldenboomstraat Brugge.

1905


Publ.: De oorlogsdagen in augustus 1914 te Sint-Truiden. De belevenissen van een brancardier, Sint-Truiden. West-Print, 1965, red. Kamiel Stevaux.
Lit.: WESTVLA, 4, p. 63.