Sint-Jansstraat

Sint-Jansstraat

De parochie Sint-Jan werd al in 1215 vermeld en bevond zich buiten de stadsomwalling. Ze omvatte de huidige Parkstraat, Sint-Jansstraat en Haardstraat. In 1701 telde de parochie 10 families, 7 in de onmiddellijke omgeving en 3 in Metsteren, dat kerkelijk bij Sint-Jan was gevoegd. Het kleine kerkje bevond zich langs de huidige Parkstraat, bijna aan de Diester steenweg. Op het terrein van het ziekenhuis stond eertijds het klooster Sint-Luciëndal en hun Sint-Janswinning. Het kleine, bouwvallige parochiekerkje werd in 1806 gesloopt, de boerderij van het klooster verdween in 1963.

De beelden van Sint-Elooi en Sint-Laurentius, die zich nu in de kerk van Schurhoven bevinden, zijn afkomstig uit het Sint-Janskerkje.

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)