Sint-Jorisstraat

Sint-Jorisstraat

De straat maakt deel uit van de oude landweg van Aalst naar Terbiest, een eeuwenoude cultusplaats (Oude Borgwormseweg, Rasopweg, Rellestraat, Sint-Jorisstraat). Vermoedelijk was er reeds een verering van een Keltische bron-god, onder Romeinse invloed werd Hercules er vereerd, na de kerstening Sint-Joris. De oudste vermelding van de Sint-Jorisverering dateert van 1302. De gerestaureerde kapel is 18de eeuws, haar voorganger was gebouwd in 1420. Eeuwenlang gingen de mensen op begankenis no Sintjuires om te genezen van allerlei huidziektes zoals schurft, huiduitslag en ontstoken ogen. Men sprak van begankenis teige-n et juuksel.

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)