Sint-Petrusstraat

Sint-Petrusstraat

De Sint-Petrusstraat volgt het aloude tracé van de vroegere voetweg van Halmaal naar Bevingen. De straat is vernoemd naar de patroonheilige van de parochiekerk van Halmaal, Sint-Petrus.

Petrus was volgens het Nieuwe testament één van de twaalf apostelen van Jezus. Petrus was zijn bijnaam, oorspronkelijk heette hij Simon, vandaar dat hij soms ook wel Simon Petrus wordt genoemd. In de Rooms-Katholieke kerk wordt Petrus al de eerste paus beschouwd en wordt ook wel Sint-Pieter genoemd. Het oostelijke christendom beschouwd Petrus als eerste patriarch. Sint-Petrus wordt vrijwel steeds afgebeeld met de sleutels van de hemel in de hand.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Janse(n), Gerard (André), beeldhouwer

Weert (Nl.) 10.09.1836 Sint-Truiden 29.09.1906 , x Mathilde Wilhelmine Elders, xx Pétronille Marie Régine Marguerite Balken 

Zoon van Pieter en Marie-Elisabeth De Caes.  

Meester-beeldhouwer  en medewerker van Michel Hoeken, Sint-Gangulfusplein. Huwde met zijn nicht Elders van Weert en later met Balken van Breukelen. Kerkmeubilair, o.a. preekstoel te Boninne naar ontwerp architect Blandot 1875. Biechtstoelen Seminariekerk Sint-Truiden (verbrand). Lid toezichtscommissie Tekenschool (1897).

Signering o.a. neogotisch altaar  uit Sint-Truiden. nu Fabry Zepperen M. HOEKEN G. JANSEN SCULPTEURS St. TROND.

Lit.: Christine VANTHILLO, Nederlandse neogotici in Sint-Truiden. De neogotische beeldhouwersateliers van Cornelis Janssen (1828-1895), Michel Hoeken (1827-1917) en Gerard Jansen (1838-1906), in ST19DE, 1998, p. 176-190.