Sint-Quintinusstraat

Sint-Quintinusstraat

Deze straat heette vroeger de Kerkstraat in Gelinden. Naar aanleiding van de gemeentefusie kreeg de straat de naam van de patroonheilige van de dorpskerk.

Quinten of Kwinten, was volgens de legende de zoon van een Romeinse senator. Hij bekeerde zich tot het christendom, trok naar Gallië als missionaris en vestigde zich in Amiens. Zijn missionering was zo succesvol dat hij gevangen genomen werd door prefect Varius, gemarteld en tenslotte onthoofd werd. Zijn lichaam werd in de moerassen van de Somme gegooid.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.