Spookvliegerlaan

Spookvliegerlaan

Als Duitse nachtjachtbasis gedurende de Tweede Wereldoorlog, was het vliegveld van Brustem toen thuishaven voor één van de meest succesvolle Duitse nachtjagers : Heinz-Wolfgang Schnaufer en zijn bemanning. Zij vlogen ’s nachts ter onderschepping van de Engelse bommenwerpers waarbij Schnaufer gedurende de oorlog 121 Engelse toestellen heeft neergeschoten. Zijn successen brachten hem de bijnaam “nachtspook van Sint-Truiden” onder de bemanningen in Engeland. Omdat de vliegbasis welbekend was bij de Engelsen, stuurden zij ’s nachts veelvuldig “Intruders” uit, meestal vliegend met de Mosquito, om de Duitse bemanningen aan de grond te houden en de nachtjachtbasis aan te vallen. Deze nachtelijke indringers werden door de lokale bevolking verwelkomd als hún nachtspoken.

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)