Spookvliegerlaan

Spookvliegerlaan

Als Duitse nachtjachtbasis gedurende de Tweede Wereldoorlog, was het vliegveld van Brustem toen thuishaven voor één van de meest succesvolle Duitse nachtjagers : Heinz-Wolfgang Schnaufer en zijn bemanning. Zij vlogen ’s nachts ter onderschepping van de Engelse bommenwerpers waarbij Schnaufer gedurende de oorlog 121 Engelse toestellen heeft neergeschoten. Zijn successen brachten hem de bijnaam “nachtspook van Sint-Truiden” onder de bemanningen in Engeland. Omdat de vliegbasis welbekend was bij de Engelsen, stuurden zij ’s nachts veelvuldig “Intruders” uit, meestal vliegend met de Mosquito, om de Duitse bemanningen aan de grond te houden en de nachtjachtbasis aan te vallen. Deze nachtelijke indringers werden door de lokale bevolking verwelkomd als hún nachtspoken.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Genovevaprocessie Zepperen

Elk jaar op Kermiszondag, de Drievuldigheidszondag na Pinksteren, trekt de Genoveva- of Sacramentsprocessie uit in Zepperen. Hierbij brengen de Zepperenaren hulde aan hun patrones, de heilige Genoveva van Parijs, en zegenen de weiden en akkers.

De verering van de Heilige Genoveva kadert in de volksdevotie tot de zgn. Drie Gezusters, samen met Brustem en Rijkel. In de archivalia zitten getuigenissen over de processie uit het Ancien Regime. De Genovevaverering werd waarschijnlijk door een begaardenpriester van Zepperen naar Steenhuffel overgebracht, waardoor ook in Steenhuffel jaarlijk een Genovevaprocessie uitgaat.

In 2006 werd de processie in Zepperen vernieuwd met hulp van de Erfgoedcel Sint-Truiden en lag de nadruk op taferelen uit het leven van de heilige, in plaats van op Bijbelse scènes.


Foto A. Vaes

Bron: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/genovevaprocessie-zepperen
Zie ook: www.zepperen.be/genovevaprocessie/