Spookvliegerlaan

Spookvliegerlaan

Als Duitse nachtjachtbasis gedurende de Tweede Wereldoorlog, was het vliegveld van Brustem toen thuishaven voor één van de meest succesvolle Duitse nachtjagers : Heinz-Wolfgang Schnaufer en zijn bemanning. Zij vlogen ’s nachts ter onderschepping van de Engelse bommenwerpers waarbij Schnaufer gedurende de oorlog 121 Engelse toestellen heeft neergeschoten. Zijn successen brachten hem de bijnaam “nachtspook van Sint-Truiden” onder de bemanningen in Engeland. Omdat de vliegbasis welbekend was bij de Engelsen, stuurden zij ’s nachts veelvuldig “Intruders” uit, meestal vliegend met de Mosquito, om de Duitse bemanningen aan de grond te houden en de nachtjachtbasis aan te vallen. Deze nachtelijke indringers werden door de lokale bevolking verwelkomd als hún nachtspoken.

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.