Staaien

Staaien

De straatnaam verwijst naar de vroegere parochie Stayen. Dit gehucht wordt reeds vermeld in een archiefstuk van 1663. Vandaag rest enkel de molen en het molenhuis van deze vroegere woonkern. Door de aanleg van de steenweg Sint-Truiden – Tienen ca. 1717, werd de woonkern doormidden gesneden. De aanleg van de zuidelijke omleidingsweg en het spoorwegviaduct liet ook het vroegere kerkje verdwijnen.

De aanleg van het voetbalterrein in 1927, op grond van het suikerfabriek Mellaerts, zorgt ervoor dat de naam van dat oude gehucht bewaard blijft.


Voormalig suikerfabriek Mellaerts

Voormalig suikerfabriek Mellaerts


Complex Stayen
Hel van Stayen

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.