Tulpstraat

Tulpstraat


In 1966 realiseerde de woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden de woonwijk Kleine Brede Akker. Voor de straatnamen werd inspiratie gezocht bij bloemennamen, allen voorjaarsbloeiers.

De tulp (Tulipa) werd in 1562 via de haven van Antwerpen binnengebracht. Van de Vlaamse plantkundige Carolus Clusius, weten we dat hij in 1593 in de Botanische Tuin van Leiden tulpenbollen plantte om ze te bestuderen. Nadien is men in Holland aan de tulpenteelt begonnen die in de Gouden Eeuw zelfs de eerste beurscrisis ter wereld heeft veroorzaakt. In ons land is de bostulp (Tulipa sylvestris) sinds de 19e eeuw in de natuur ingeburgerd geraakt.


Bron: Plantentuin Meise



Tulpen

Situeringsplan Tulpstraat

Situeringsplan Tulpstraat

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Adalbero, abt

Sint-Truiden 964 

Ardeens gravenzoon. Bisschop van Metz 929. Invloedrijk als verwant van de keizer. Diverse stichtingen en heroprichting abdij Gorze. Zette abt Renier Sint-Truiden af en nam zijn plaats in. Abt Sint-Truiden 944-964. Strengere naleving orderegel. Uitbreiding abdijdomein o.a. met eigen goederen in Pommeren (Moezel). Bouwde en wijdde Ottoonse abdijkerk in 945, na de invallen van de Noormannen, en voegde crypte toe. Begraven in Sint-Truiden. Herbegraven in Gorze en Metz.
Eretitel: pater monachorum, vader van de monniken. Neefje en naamgenoot Adalberon werd aartsbisschop van Reims.

Foto: Kathedraal Metz

Abdijcrypte, grafnis 2004 in dodengang, opschrift Adalbero abbas episcopus mettensis ibi translatus 964  door Jos Geusens 2005.

Adalbero was de zoon van paltsgraaf Wigerik van Lotharingen en van Kunigunde van de Ardennen en was de broer van Siegfried I van Luxemburg. In 929 werd hij omwille van zijn adellijke afkomst unaniem verkozen tot bisschop van Metz. Hij deed de abdijen, die afhingen van het bisdom en die in verval waren, terug heropleven. Hiervoor kreeg hij de bijnaam vader van de monniken. Adalbero liet de vervallen gebouwen herstellen en breidde de bezittingen van de abdijen verder uit. In 933 was hij de drijvende kracht achter de heropleving van de abdij van Gorze en in 944 zette hij zich in voor de heropleving van de abdij van Sint-Truiden die eveneens afhing van het bisdom Metz.

Lees: P.F.X. DE RAM, in BIONAT, 1, 1866, kol. 30-32; RECUEIL, p. 5-6; MONBEL, p. 29-30, KRONIEK, passim; CRYPTE, p. 45 en 47.

lees ook op

lees ook opGa hier verder..