Ziekerenweg

Ziekerenweg

Zoals iedere middeleeuwse stad werd Sint-Truiden geconfronteerd met lepra of melaatsheid. De melaatsen werden uit vrees voor besmetting geïsoleerd in leprozerijen. Voor Sint-Truiden was dat in Siekeren. Ziek werd voor leprozen gebruikt omdat er een taboe op rustte, zoals in het Frans ook malade, waarvan melaats is afgeleid. In de goederenatlas van de armentafels, circa 1682 door landmeter Warnouts in kaart gebracht, zijn naast de kapel nog twee leprozenhuisjes weergegeven. Inderdaad stierf de laatste leproos er in 1689. Bovendien werden lerpozenhuisjes na het overlijden van hun bewoner in brand gestoken.

Vanaf 1866 bouwden de broeders van liefde op dezelfde locatie hun instelling voor geestesziek uit. Hierdoor bleef Ziekeren een plaats voor ziekenzorg.

Onderschrift...
ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras