wijndomein gloire de duras

Wijndomein " Gloire de Duras "

Onderschrift bij deze foto

Van appels en peren naar druiven.

In 2015 wou Peter Nijskens zijn familiebedrijf een nieuwe toekomst geven, omdat de fruitteelt geteisterd was door verschillende crisissen( perenstop Rusland , stormen, vriesweer)


De hele familie, vrouw Hilde en de 3 kinderen Laura, Gert- Jan en Isaline werden door de wijnmicrobe aangestoken ,bijgestaan in de wijnkelder door Hans Van Nyen.

In 2015 werden de 1ste wijndruiven aangeplant Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois en in 2016 voor het eerst geoogst. In 2017 volgde de aanplant van Riesling. Eén van de percelen Riesling is aangeplant in de oude moestuin van het kasteel van Duras . Dit is dus een clos ,een ommuurde wijngaard.

Vanwaar de naam "Gloire" , die verwijst naar de Middeleeuwen en het graafschap Duras. Vandaag liggen de wijngaarden zowel in Wilderen als Duras.

Het wijndomein is 6.5 hectare groot of beplant met 26.000 wijnstokken.De wijngaarden zijn gelegen in Haspengouw en in het Vlaams- Brabantse Halle- Booienhoven. Verschillende medailles werden gewonnen op wedstrijden georganiseerd door de VVS de Vlaamse Vereniging van Sommeliers Zilver 2018 voor de Chardonnay - Auxerrois en de Riesling Cuvée Classique en brons voor de Pinot Gris en Pinot Gris Barrique.

Wat 2020 brengt zal een specialleke zijn in veel opzichten. In februari hebben de stormen Ciara en Dennis veel schade aangericht. De warme maand februari deed de natuur sneller in gang schieten en werd in mei ( 11- 15 mei ) gevolgd door vorst. Die zorgde voor bevroren bruine wijntrosjes in de lagere percelen.

Indien de temperatuur onder 0 ° C gaat kan men de wijnranken beschermen met vuurpotten en dit geeft 's nachts een feeëriek zicht.


Te bezoeken na afspraak .

ONTDEKKING VAN DE DAG

Gerstmans, Marcel (Robert Gerard Marie), schooldirecteur

Sint-Truiden 12.07.1895   Oostende 25.05.1986   Godelieve Priem  

Zoon van Jean-Baptiste, boekbinder en papierhandelaar met speelgoedwinkel en uitleenbibliotheek ‘In den Wereldbol’ Ridderstraat. Moeder Marie Agnes Rosalie Timmermans. Broer van Alfons, pastoor o.a. te Niel-bij-As.  

Leerling College en student ingenieur Leuven. Memoires over eerste dagen WO I in Sint-Truiden. Secretaris Groeningerwacht Sint-Truiden en ondertekenaar activistisch pamflet WO I. Na legerdienst doctor in fysica en wiskunde Leuven. Leraar athenea Hasselt 1924, Antwerpen, Brugge 1925. Directeur avondonderwijs Handels- en nijverheidsschool Brugge 1931. Internering na WO II, nadien werkzaam bij Leen- en Hypotheekmaatschappij. Ongepubliceerd onderzoek over Azteekse kalender. Guldenboomstraat Brugge.

1905


Publ.: De oorlogsdagen in augustus 1914 te Sint-Truiden. De belevenissen van een brancardier, Sint-Truiden. West-Print, 1965, red. Kamiel Stevaux.
Lit.: WESTVLA, 4, p. 63.