wijndomein gloire de duras

Wijndomein " Gloire de Duras "

Onderschrift bij deze foto

Van appels en peren naar druiven.

In 2015 wou Peter Nijskens zijn familiebedrijf een nieuwe toekomst geven, omdat de fruitteelt geteisterd was door verschillende crisissen( perenstop Rusland , stormen, vriesweer)


De hele familie, vrouw Hilde en de 3 kinderen Laura, Gert- Jan en Isaline werden door de wijnmicrobe aangestoken ,bijgestaan in de wijnkelder door Hans Van Nyen.

In 2015 werden de 1ste wijndruiven aangeplant Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois en in 2016 voor het eerst geoogst. In 2017 volgde de aanplant van Riesling. Eén van de percelen Riesling is aangeplant in de oude moestuin van het kasteel van Duras . Dit is dus een clos ,een ommuurde wijngaard.

Vanwaar de naam "Gloire" , die verwijst naar de Middeleeuwen en het graafschap Duras. Vandaag liggen de wijngaarden zowel in Wilderen als Duras.

Het wijndomein is 6.5 hectare groot of beplant met 26.000 wijnstokken.De wijngaarden zijn gelegen in Haspengouw en in het Vlaams- Brabantse Halle- Booienhoven. Verschillende medailles werden gewonnen op wedstrijden georganiseerd door de VVS de Vlaamse Vereniging van Sommeliers Zilver 2018 voor de Chardonnay - Auxerrois en de Riesling Cuvée Classique en brons voor de Pinot Gris en Pinot Gris Barrique.

Wat 2020 brengt zal een specialleke zijn in veel opzichten. In februari hebben de stormen Ciara en Dennis veel schade aangericht. De warme maand februari deed de natuur sneller in gang schieten en werd in mei ( 11- 15 mei ) gevolgd door vorst. Die zorgde voor bevroren bruine wijntrosjes in de lagere percelen.

Indien de temperatuur onder 0 ° C gaat kan men de wijnranken beschermen met vuurpotten en dit geeft 's nachts een feeëriek zicht.


Te bezoeken na afspraak .

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.