Ridder Renier van Rijkel en zijn grafsteen

Ridder Renier van Rijkel en zijn grafsteen in de abdij van Sint-Truiden.


Renier van Rijkel, gestorven in 1271, was de oudste broer van Willem van Rijkel.

Deze laatste was een belangrijke abt van de Sint-Truidense benedictijnenabdij, onder andere omdat hij grote economische hervormingen doorvoerde.

Het is de oudst bewaarde grafsteen met liggende figuur in Limburg.

Het decor van de steen bestaat uit een spitsboog, die op de kapitelen van twee wandzuiltjes rust. Het veld boven de spitsboog is een voorstelling van het eeuwige Jerusalem. Rondom bevindt zich een randtekst met onder andere de vermelding van de sterfdatum 1271.

\\\\\\

De figuur van Renier wordt ten voeten uit afgebeeld. Hij draagt een maliënkolder en daaroverheen een kort bovenkleed. Zijn hoofd en hals zijn onbedekt en aan zijn gordel hangt een groot slagzwaard. Aan de linkerarm is een groot schild bevestigd waarop het familiewapen prijkt. Aan zijn enkels zijn er sporen en zijn voeten rusten op een windhond.

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)