Kerkhof schurhoven

Het kerkhof van Sint-Truiden

\\

In 1810 verbood Napoleon bij decreet om te begraven in gebouwen en in de bebouwde kom. Sint-Truiden begon dus te begraven in Schurhoven. De stedelijke begraafplaats van de stad is een van de oudste van Limburg. Het oudste grafmonument van de familie Bertrand dateert uit 1850. Langs de toegangsdreef bevinden zich de begraafplaatsen van de kloosterorden die zich na de Franse Revolutie opnieuw in de stad kwamen vestigen. Vanaf 1852 werden aan de oudste grafmonumenten een eeuwigdurende concessie verleend. Zij zijn afgebakend door een ijzeren sierhek. De graven zijn voorzien van funeraire symbolen zoals een obelisk, gebroken zuil, penseés, kruisen, kransen, enz … Er is ook een begraafplaats voor de oud-strijders uit WO I en WO II. Er is ook een strooiweide, een muur en begraafplaats voor de urnen. Via een pc netwerk aan de ingang Kazelstraat kan men een graf opzoeken door de naam van de overledene in te brengen. 


Onderschrift bij deze foto

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden