STBL Abdijtoren

De Abdijtoren

Op het kerkveld sta je in het historisch centrum van Sint-Truiden. Je treft er de restanten van de abdijkerk en de ondergrondse crypte met archeologische vondsten aan. De pilaren verwijzen naar de hoogte van de voormalige kerk.

Op de achtergevel van de abdijtoren en de barokpoort krijg je een immense lichtprojectie te zien. Ze toont beelden van een internationaal project van Koen Vanmechelen, nl. ‘The Cosmopolitan Chicken’. Hierin staat de kip centraal en meer bepaald het kruisen van nationale kippenrassen tot kosmopolitische kippen. Op de achtergrond hoor je ‘Sarchinium’ van Truiens muzikant Jan Swerts.

Tip: neem even de tijd om te blijven staan want de projectie wisselt zes keer!

Projecties Cosmopolitan Chicken

Op de muur van ‘Defwajee’ wordt het logo van de Academiezaal geprojecteerd.
ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.