STBL Hoge Veser

STBL Hoge Veser

Je bevindt je hier aan de achterzijde van het Kapucijnenklooster. De kapucijnen zetten zich, net als de minderbroeders, in voor de verzorging van pestlijders. De Hoge Veser was eeuwenlang het centrum van de zorg waar 3 instellingen gevestigd waren, later vervangen door het Burgerlijk Hospitaal.

Een leuke weetje: het Burgerlijk Hospitaal werd gebouwd door een gulle schenking van de heer Edmond De Malisard (geboren te Sint-Truiden en gestorven in 1907). Hij was zeer welstellend en vermaakte zijn fortuin aan het toenmalige ‘Armenbureel’, nu het OCMW. Dit legaat bedroeg 300.000 fr., 2 winningen in West-Vlaanderen… In de voorgevel werd een gedenksteen aangebracht waarop zijn naam te lezen staat en op het kerkhof van Schurhoven vind je zijn grafsteen in de vorm van een soort obelisk. Volgens zijn testament moeten hierop, elk jaar, met Allerzielen twee bloempotten met witte chrysanten geplaatst worden, wat ook telkens gebeurt. Ook voor zijn hond diende gezorgd te worden tot aan zijn dood. Naar het schijnt werd dit goed verzorgd dier 30 jaar oud.

De projectie verwijst naar de vier seizoenen die elk via bewegende referentiebeelden in een bepaalde kleur deze muur een nieuw leven geeft. Herken jij de verschillende seizoenen?

  

Winter

Herfst
ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.