STBL Vesten

STBL Vesten

Op de vesten wandel je op het tracé van de oude stadsomwalling van de stad. De enige restanten hiervan zijn de ondergrondse Brustempoort en de oude muur in de tuin van de minderbroeders. Deze passeer je later op de wandeling.

Zoals eerder vermeld, benadrukken we met de groene straatverlichting het groene deel in de stad.

Op de vesten kom je de ‘schaduwvlekken’ tegen. Het wit licht is het resultaat van rood, groen en blauw met elkaar te mengen, net zoals bij een beeldscherm. Net omdat de rode, de groene en de blauwe lamp op 5m hoge masten in een kring rond de vlek zijn geplaatst, tekenen we schaduwen als we de witte harmonie verbreken. Onze schaduw krijgt de kleur van de combinatie van de overblijvende lichtbronnen die we niet blokkeren. Zo kunnen we op een zeer eenvoudige manier unieke lichtprojecties ontwerpen: interactief in zijn zuiverste zin.

Stap in elkaars schaduw en ontdek hoeveel verschillende kleuren je kan creëren.


schaduwvlekken

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Adalbero, abt

Sint-Truiden 964 

Ardeens gravenzoon. Bisschop van Metz 929. Invloedrijk als verwant van de keizer. Diverse stichtingen en heroprichting abdij Gorze. Zette abt Renier Sint-Truiden af en nam zijn plaats in. Abt Sint-Truiden 944-964. Strengere naleving orderegel. Uitbreiding abdijdomein o.a. met eigen goederen in Pommeren (Moezel). Bouwde en wijdde Ottoonse abdijkerk in 945, na de invallen van de Noormannen, en voegde crypte toe. Begraven in Sint-Truiden. Herbegraven in Gorze en Metz.
Eretitel: pater monachorum, vader van de monniken. Neefje en naamgenoot Adalberon werd aartsbisschop van Reims.

Foto: Kathedraal Metz

Abdijcrypte, grafnis 2004 in dodengang, opschrift Adalbero abbas episcopus mettensis ibi translatus 964  door Jos Geusens 2005.

Adalbero was de zoon van paltsgraaf Wigerik van Lotharingen en van Kunigunde van de Ardennen en was de broer van Siegfried I van Luxemburg. In 929 werd hij omwille van zijn adellijke afkomst unaniem verkozen tot bisschop van Metz. Hij deed de abdijen, die afhingen van het bisdom en die in verval waren, terug heropleven. Hiervoor kreeg hij de bijnaam vader van de monniken. Adalbero liet de vervallen gebouwen herstellen en breidde de bezittingen van de abdijen verder uit. In 933 was hij de drijvende kracht achter de heropleving van de abdij van Gorze en in 944 zette hij zich in voor de heropleving van de abdij van Sint-Truiden die eveneens afhing van het bisdom Metz.

Lees: P.F.X. DE RAM, in BIONAT, 1, 1866, kol. 30-32; RECUEIL, p. 5-6; MONBEL, p. 29-30, KRONIEK, passim; CRYPTE, p. 45 en 47.

lees ook op

lees ook opGa hier verder.. 

Onderschrift bij deze foto