De duivel met de V-staart heet Fouga Magister

In 2004 stelde het stadsbestuur de nieuwe straatnamen voor op het Brustems Industriepark BIP, op de terreinen van de in 1996 verlaten vliegbasis. Lichtenberglaan als oude plaatsnaam en Spookvliegerlaan, Alfajetlaan en Fougamagisterlaan als herinneringen aan ooit belangrijke vliegtuigen. De Fougamagisterlaan is bijna 2,5 km lang en vormt een grote zijlus van de Lichtenberglaan in het noordwesten van het Bip.

De Fouga CM-170 Magister werd vanaf 1952 geproduceerd door het Franse Air Fouga als een lichte jager/trainer. Twee fluitende turbomotoren gaven dit toestel met zijn vleugelspan van meer dan 12 meter, gebaseerd op die van een zweefvliegtuig, slechts een maximum snelheid van 717 km per uur. Vandaar de bijnaam ‘Whistling Turtle’. Het toestel had 930 meter startbaan nodig. De leerling-piloot vooraan zat in tandemzit met zijn instructeur achteraan. Kenmerkend waren de neus en tiptanks in oranjefluo van de metaalgrijze Fouga als aanduiding van lestoestel. De stuntvliegtuigen kregen een rode kleur met de Belgische kleuren onderaan de vleugels en een duivelshoofd op de witte zijstreep. Ook het team ‘Patrouille de France’ vloog immers op Fouga. In totaal werden bijna 1000 exemplaren gebouwd, waarvan België er 50 kocht. In latere jaren presteerden senior-officierpiloten als bezoekers hun vlieguren op de Fouga’s in Brustem. 

De laatste Fouga in dienst vloog in Beauvechain in 2007. Op 16 mei 2008 werd het exemplaar MT-03 ingehuldigd als rotondebeeld vlakbij de ingang van het BIP. Daarmee volgde het ‘gatekeepers’ op zoals de Spitfire en de Starfighter voor het kwartier kolonel Renson in Saffraanberg. Bij de voorstelling van het boek over Paul Van Essche in 2018 landde er uitzonderlijk nog een keer een Rode Duivel-fouga in privaatbezit in Brustem. 

http://home.scarlet.be/~jansensa/Geheugenis%20aan%20de%20Fouga.htm
 

 link jansens

 airbase link

Kijk: http://home.scarlet.be/~jansensa/Geheugenis%20aan%20de%20Fouga.htm
www.airbase-st-trond.be


De Spitfire als vorige "gatekeeper" bij Saffraanberg. Nu pronkt er een StarfighterLees: Serge VAN HEERTUM en Marc ARYS, Fouga Magister. Whistling Turtles in Belgian skies, Eindhoven: Flash Aviaton, 2007; WWWIST?, p. 226 en 221; Tine SOETAERT, Fouga Magister, (WhiteSeries, 9127), Polen: MMP Books, 2015; Hendrik SCHOEBRECHTS, Boven de wolken: een rode fouga op het goud van de zon, over stuntvlieger Paul Van Essche, Sint-Truiden: in eigen beheer, 2018.
 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Brialmont, (Jean Joseph) Emile, ijzergieter

Vaux sous Chèvremont (L.) 21.09.1885 22.07.1958 , x Gertrude Schaps 

Zoon van Emile en Josephine Dumont. IJzergieter. Huwde in Immersdorf (D.) 1912. Kwam in 1914 van Ougrée en vestigde zich in oude stroopfabriek. Samenwerking met Joseph Beauduin. Verkoop en herstelling machines voor nijverheid en landbouw. Ketels voor gemeentesoep en stroopstokerijen. Persen. Vlees- en groentenmachines. Gieter van onderdelen voor treinen en schepen, dieselmotoren, boormachines en draaibanken. Grafkruisen. Staallaswerken, drijfriemen, brandkasten, ketels, olie, vetten. N.V. Fonderies et ateliers Emile Brialmont leverde internationaal. Bij de interbellumcrisis omgeschakeld naar robuuste, gebrevetteerde ‘Brialmont’kachel s met acht luchtcirculaties voor o.a. scholen, kerken en fabrieken. Ook kacheltype ‘Belgische Staat’. Het bedrijf stelde tot 140 mensen tewerk. Schoonvader van Albert Vanslype. Zonen Albert Brialmont-Palms  (1917-1986), burgerlijk ingenieur, en Gerard (1921-1999), en overnemer Dassel (D.), goten vanaf 1968 stoven en sierstukken zoals haardplaten, haardijzers, poorten, hekken, lantaarnpalen, brievenbussen en sierkanonnen, waarvoor ze houten karrenwielen opkochten. Het vml. bedrijfsterrein op Stayerveld  werd in 1986 verkocht aan de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden. Gazometerstraat ca.1918. Houtstraat ca.1933. Tramstraat 1 ca.1938.

Mijnwerkersbuste in hol gietijzer met Emile Brialmont fondeur St-Trond. 

 Lit.: R.V., Bewapeningswedloop in vredig Limburg?, in Ons Zondagsblad, 18.08.1968; SINT-TRUIDEN19de; Rombout NIJSSEN, Inventarissen van de archieven van de NV Ateliers et fonderies E. Brialmont en van de PVBA ALGE te Sint-Truiden, (Rijksarchief te Hasselt. Toegangen in beperkte oplage, 15), Brussel: ARA, 2000; Jaak NIJSSEN, Brialmont grafkruisen, in METAAL, p. 20-21.