De duivel met de V-staart heet Fouga Magister

In 2004 stelde het stadsbestuur de nieuwe straatnamen voor op het Brustems Industriepark BIP, op de terreinen van de in 1996 verlaten vliegbasis. Lichtenberglaan als oude plaatsnaam en Spookvliegerlaan, Alfajetlaan en Fougamagisterlaan als herinneringen aan ooit belangrijke vliegtuigen. De Fougamagisterlaan is bijna 2,5 km lang en vormt een grote zijlus van de Lichtenberglaan in het noordwesten van het Bip.

De Fouga CM-170 Magister werd vanaf 1952 geproduceerd door het Franse Air Fouga als een lichte jager/trainer. Twee fluitende turbomotoren gaven dit toestel met zijn vleugelspan van meer dan 12 meter, gebaseerd op die van een zweefvliegtuig, slechts een maximum snelheid van 717 km per uur. Vandaar de bijnaam ‘Whistling Turtle’. Het toestel had 930 meter startbaan nodig. De leerling-piloot vooraan zat in tandemzit met zijn instructeur achteraan. Kenmerkend waren de neus en tiptanks in oranjefluo van de metaalgrijze Fouga als aanduiding van lestoestel. De stuntvliegtuigen kregen een rode kleur met de Belgische kleuren onderaan de vleugels en een duivelshoofd op de witte zijstreep. Ook het team ‘Patrouille de France’ vloog immers op Fouga. In totaal werden bijna 1000 exemplaren gebouwd, waarvan België er 50 kocht. In latere jaren presteerden senior-officierpiloten als bezoekers hun vlieguren op de Fouga’s in Brustem. 

De laatste Fouga in dienst vloog in Beauvechain in 2007. Op 16 mei 2008 werd het exemplaar MT-03 ingehuldigd als rotondebeeld vlakbij de ingang van het BIP. Daarmee volgde het ‘gatekeepers’ op zoals de Spitfire en de Starfighter voor het kwartier kolonel Renson in Saffraanberg. Bij de voorstelling van het boek over Paul Van Essche in 2018 landde er uitzonderlijk nog een keer een Rode Duivel-fouga in privaatbezit in Brustem. 

http://home.scarlet.be/~jansensa/Geheugenis%20aan%20de%20Fouga.htm
 

 link jansens

 airbase link

Kijk: http://home.scarlet.be/~jansensa/Geheugenis%20aan%20de%20Fouga.htm
www.airbase-st-trond.be


De Spitfire als vorige "gatekeeper" bij Saffraanberg. Nu pronkt er een StarfighterLees: Serge VAN HEERTUM en Marc ARYS, Fouga Magister. Whistling Turtles in Belgian skies, Eindhoven: Flash Aviaton, 2007; WWWIST?, p. 226 en 221; Tine SOETAERT, Fouga Magister, (WhiteSeries, 9127), Polen: MMP Books, 2015; Hendrik SCHOEBRECHTS, Boven de wolken: een rode fouga op het goud van de zon, over stuntvlieger Paul Van Essche, Sint-Truiden: in eigen beheer, 2018.
 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.