STBL Minderbroederskerk

STBL Minderbroederskerk

Bij de minderbroederssite denken we aan Franciscus van Assisi. De zoon van een rijke lakenkoopman die voor een heel andere levensweg koos, voor een leven in armoede en dienstbaarheid aan de ‘minderen’ in de maatschappij. Daarom noemde hij zijn volgelingen de ‘mindere broeders’. Franciscus bezong de zon en de maan, de wind, de bomen en de dieren … vandaar dat hij ook de patroonheilige is van natuur- en milieuverenigingen.

Hugo Duchateau, een plastisch kunstenaar, plaatste een schitterende bol van brons en bladgoud in de monumentale muur van de minderbroeders. De muur met drie bollen in hardsteen deed hem vooral aan oorlog denken terwijl de bol van brons en bladgoud verwijst naar vrede, naar Franciscus, naar Het Zonnelied. Met de belichting wil hij dan ook deze vooral benadrukken.

Kijk ook even naar de amberkleurige verlichting aan de zijkant van de kerk

Minderbroederskerk

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)