STBL Minderbroederskerk

STBL Minderbroederskerk

Bij de minderbroederssite denken we aan Franciscus van Assisi. De zoon van een rijke lakenkoopman die voor een heel andere levensweg koos, voor een leven in armoede en dienstbaarheid aan de ‘minderen’ in de maatschappij. Daarom noemde hij zijn volgelingen de ‘mindere broeders’. Franciscus bezong de zon en de maan, de wind, de bomen en de dieren … vandaar dat hij ook de patroonheilige is van natuur- en milieuverenigingen.

Hugo Duchateau, een plastisch kunstenaar, plaatste een schitterende bol van brons en bladgoud in de monumentale muur van de minderbroeders. De muur met drie bollen in hardsteen deed hem vooral aan oorlog denken terwijl de bol van brons en bladgoud verwijst naar vrede, naar Franciscus, naar Het Zonnelied. Met de belichting wil hij dan ook deze vooral benadrukken.

Kijk ook even naar de amberkleurige verlichting aan de zijkant van de kerk

Minderbroederskerk

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.