Bij de minderbroederssite denken we aan Franciscus van Assisi. De zoon van een rijke lakenkoopman die voor een heel andere levensweg koos, voor een leven in armoede en dienstbaarheid aan de ‘minderen’ in de maatschappij. Daarom noemde hij zijn volgelingen de ‘mindere broeders’. Franciscus bezong de zon en de maan, de wind, de bomen en de dieren … vandaar dat hij ook de patroonheilige is van natuur- en milieuverenigingen.
Hugo Duchateau, een plastisch kunstenaar, plaatste een schitterende bol van brons en bladgoud in de monumentale muur van de minderbroeders. De muur met drie bollen in hardsteen deed hem vooral aan oorlog denken terwijl de bol van brons en bladgoud verwijst naar vrede, naar Franciscus, naar Het Zonnelied. Met de belichting wil hij dan ook deze vooral benadrukken.
Kijk ook even naar de amberkleurige verlichting aan de zijkant van de kerk
Sint-Truiden Bevingen 30.03.1886 Sint-Truiden 6.05.1959
Zoon van dagloner Gerard en Marie Gertrude Celis. Neef van pastoor Eduard Hayen.
Broeders Sint-Truiden. Via paters Fulgence en Thomas Renson intrede augustijnen Gent 1903. Priester 1908. Legeraalmoezenier WO I, bij Belgische vluchtelingen in Amersfoort, en in Saffraanberg. Prior De Haan-aan-Zee 1919. Onderpastoor Sint-Stefanus Gent 1921. Definitor Augustijnenprovincie. Bevriend met pastoor Peeters en burgemeester Paul Cartuyvels in Bevingen. Huishoofd in enkele gehuurde sociale woningen.
Oprichter Sint-Augustinusparochie in de tuinwijk Nieuw Sint-Truiden 1928, bouwer noodkerk en kapelaan OLV-kerk. Bouwer lagere jongensschool en kleuterschool 1930 en lagere meisjessschool 1932. Provinciaal 1932-1946 met stichtingen in Bouge, Marchienne-au-Pont en Kontich. Prior en pastoor parochie Nieuw Sint-Truiden 1947 en kerkbouwer 1952-1955. Gouden priesterjubileum 1958 . Begraven in familiegraf in Bevingen.