Barbanson, een heldennaam bij het toegangshek

Barbanson, een heldennaam bij het toegangshek

Het vliegveld en thuishaven van het Vervolmakingscentrum van de Luchtmacht respectievelijk in Brustem en in Bevingen ontvingen op 3 december 1982 officieel de benaming ‘Kwartier Kandidaat-Reserveonderluitenant Barbanson’. In 1996 werden beide verlaten door de luchtmacht. Het kwartier Bevingen werd deels een Onthaalcentrum voor vluchtelingen (FEDASIL).

Het is de gewoonte om kazernes van de Belgische Krijgsmacht namen te geven van gesneuvelde militairen met een bijzondere staat van verdienste.


Jean-Jacques Barbanson  werd geboren te Parijs op 19 december 1915. Op 31 augustus 1938 nam hij dienst bij de Belgische Militaire Luchtvaart. Eerst behaalde hij zijn brevet als waarnemer en in juli 1939 ging hij over naar Goetsenhoven om zijn opleiding als officier te voltooien. In januari 1940 vroeg Adjudant Barbanson om aan een opleiding als piloot te mogen beginnen wat hem werd toegestaan. In de vroege morgen van 10 mei 1940 was hij aanwezig op het vliegveld van Goetsenhoven als de Luftwaffe het vliegveld aanviel. Adjudant Barbanson raakt gekwetst maar desondanks probeerde hij het vuur in een hangar te bestrijden. Bij deze actie kwam hij om het leven.


Kijk: \nwww.airbase-st-trond.be\nhttps://belgiummilitary.wordpress.com, Ludo Michielsen.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.