Hallo Micro Gorsem - Runkelen (2015) - Willems Albert


Hallo Micro Gorsem - Runkelen (2015) - Willems Albert


...

Albert Willems


Marie-Theresia Beelen (grootmoeder van Albert Willems langs moederskant)


Huwelijksfoto 1 maart 1930 Gustaaf Willems & Maria Knaepen (ouders van Albert Willems)


Ouderlijk huis (gedeelte uit leem en gedeelte uit baksteen) van de grootouders van Albert Willems (café ’t Moleke), toen gelegen Binderveldseweg
 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.