Hallo Micro Engelmanshoven - Gelinden - Groot-Gelmen 2009

Hallo Micro 2009  Gelinden-Engelmanshoven-grootgelmen

Hallo Micro is een project waarbij vele Truienaars boven de 75 jaar hun eigen levensverhaal vertellen. Zo vertelden in 2009 26 "dorpelingen" hun eigen levensverhaal uit het dorpsleven Gelinden, Engelmanshoven en Groot-Gemlmen in de vorige eeuw.


...

...

Gelinden:

Jean Pasque

Nestorine Vrancken

Ronuald Vanstapel

Rudi Sterkendries

Emma Vanbrabant

Maurice Vansimsen

Maurice Vansimsen

Marie-Josée Schoenaers

René Kindermans

Marielle Aerts

Romaine Latour

Romaine Latour

Albert HendrixEngelmanshoven:

Henri Herten

Gustaaf Bergans

Romain Princen

Lucie Oury

Désiré FlamendGroot-Gelmen:

Maria Smets

Mathieu Gilissen

Laure Boden

Hubertine Erckens

Rosa Princen

Josephine Malais

Leon Lismont

Arsène Martens 


Onderschrift bij deze foto

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.
In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.