Hallo Micro Velm (2014) - Doucet Louis


Hallo Micro Velm (2014) - Doucet Louis


...


Links Albert Doucet (neef van Louis Doucet), tevens ook gauwleider van de KSA Velm en rechts Louis Doucet; zie ook het kapelletje gemaakt door de leden van de KSA Velm waar ze de eerste prijs mee gewonnen haddenJean Doucet & Hélène Smets (ouders van Louis Doucet)Zittend van links naar rechts: Trudo Doucet (nonkel van Louis Doucet langs vaderskant), Trudo Doucet (broer van de grootvader van Louis Doucet), Henri Doucet (grootvader van Louis Doucet langs vaderskant), Armand Doucet (nonkel van Louis Doucet)

Staande van links naar rechts: Joseph Doucet (nonkel van Louis Doucet), Louise Doucet (tante van Louis Doucet), Henri Doucet (nonkel van Louis Doucet), Thérèse Doucet (tante van Louis Doucet), Frans Doucet (nonkel van Louis Doucet), Tinneke Doucet (tante van Louis Doucet en tevens moeder van Gaston Thierie) Sparta Velm, (voetballokaal café Jan Coenen), hurkend van links naar rechts: Robert Morren, Fernand Tilkens (‘Pringelen’), Louis Doucet, Frans Leemans, Jef Menten; staande van links naar rechts: Paul Goffin, René Leemans, Gaston Coenen, Jerôme ?, Pierre Morren, Paul Vanleeuw
 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Een marmeren buste voor de oud-burgemeester

Clement Cartuyvels  was de zoon van een zeepfabrikant op de Grote Markt en neefje van burgemeester Guillaume Vanvinckenroy . Hij droeg zelf de sjerp tussen 1899 en 1921. Op zijn CV lezen we: advocaat, bankier, provincieraadslid, gedeputeerde, vrederechter, gemeenteraadslid, volksvertegenwoordiger, senator, voorzitter Sint-Vincentiusgenootschap, derdeordeling en katholiek. Hij maakte de Belle Epoque in zijn stad mee: vernederlandsing van het bestuur, aanleg tramlijnen, riolering, waterleiding, bouw slachthuis, provinciale 'expositie' in 1907. Maar Clément moest ook de schok van de Duitse inval meemaken. Zijn zoon Paul, majoor van de Burgerwacht, verdween een jaar in Duitse kampen en hijzelf werd het laatste jaar van de oorlog uit zijn ambt ontheven. Clément woonde in de Capucijnenstraat in een herenhuis, later omgebouwd tot Sint-Annakliniek. De bank Cartuyvels:Clément stierf op zijn kasteeltje in Verlaine en kreeg, behalve een straatnaam (de vroegere Capucijnen- en Coemansstraat) in 1921, ook een marmeren borstbeeld. Toen zijn zoon notaris Paul Cartuyvels  in 1927 zelf burgemeester werd, kreeg hij van zijn makkers oud-burgerwachten een ontwerptekening voor een borstbeeld van zijn papa cadeau. De ontwerper was niemand minder van Victor de Haen uit het Brusselse, die ook de wedstrijd had gewonnen voor het monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Sint-Marten. Op kosten van het stadsbestuur werd de buste in marmer uitgevoerd en prijkte voortaan in het stadhuis. Momenteel in erfgoeddepot bij de Zusters Ursulinen. Vermits het beeld postuum werd getekend, herken je duidelijk de pose op het bidprentje van Clément Cartuyvels. Op zijn linkerschouder liet de beeldhouwer van het witte marmer zijn naam in sierlijke letters na. Lees: 
Wie was wie in Sint-Truiden?, Sint-Truiden: Stedelijke openbare bibliotheek, 2011, p. 39 en 43-45.