Hallo Micro Brustem (2013) - Loix Julia


Hallo Micro Brustem (2013) - Loix Julia


...


Julia Loix

Julia Loix

Van links naar rechts onderaan: Robert Loix (vader van Julia Loix), Jos Loix (jongste broer van Julia Loix), Julie Prenau (moeder van Julia Loix)

Van links naar rechts bovenaan: Herman Loix (oudste broer van Julia Loix), Louisa Loix (zus van Julia Loix), Julia Loix, Felix Loix (broer van Julia Loix)

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.