Eglantierplein


Eglantierplein


In 1970 – 1972 realiseerde de woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden de woonwijk Grote Brede Akker. Voor de straatnamen werd inspiratie gezocht bij bloemen, naar analogie met de Kleine Brede Akker uit 1966, maar ditmaal zomer- en najaarbloeiers. 

Egelantier: De egelantier of Rosa rubiginosa is een van de inheemse rozensoorten. Opvallend is dat de bladeren bij aanraking naar appels geuren via kliertjes aan de onderkant. In Vlaanderen is de egelantier vrij zeldzaam, maar in de duinen van de Westkust, in Haspengouw en in de Voerstreek is deze roos vrij algemeen aanwezig in heggen en bosranden. De struik kan tot 3 m hoog groeien. In juni staat hij vol met roze enkelvoudige blomen en in de hersfst met prachtig rode rozenbottels.


Bron: Plantentuin Meise



Situeringsplan Eglantierplein


Situeringsplan Eglantierplein

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Cartuyvels, (Marie Berthe) Marguerite, ijveraarster

Sint-Truiden 26.07.1871 Louis Woot de Trixhe 

Dochter van burgemeester-vrederechter Clément en Marie Marguérite Florence Macors . Rentenierster, echtgenote sinds 1892 van Louis Charles Adolphe Woot de Trixhe (Les Walleffes 1860 - Dinant 1900), rechter  rechtbank eerste aanleg Dinant. Minderbroedersstraat. Raadslid van het werk van de Dames de la Miséricorde, in de volksmond ‘Dames van de Floere Vod ’, een liefdadige vrouwenclub. Voorzitster van de Kantschool der Ursulinen. Verantwoordelijke voor de afdeling Maatschappelijke Werken van Sint-Truiden op de provinciale expo in 1907. 




Lit.: Djef MIEVIS, De kantnijverheid te Sint-Truiden, Antwerpen: Secretariaat der vrouwenorganisatie, 1908, p. 5; Dieu et le pauvre. Compte-rendu de l’oeuvre des Dames de la miséricorde à Saint-Trond de janvier 1913 à janvier 1914, Sint-Truiden: Moreau, z.j., p. 2; HBSTEV, 2006, p. 123.