Gladioolstraat


Gladioolstraat

In 1970 – 1972 realiseerde de woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden de woonwijk Grote Brede Akker. Voor de straatnamen werd inspiratie gezocht bij bloemen, naar analogie met de Kleine Brede Akker uit 1966, maar ditmaal zomer- en najaarbloeiers. 

Gladiool: Het geslacht Gladiolus bevat 260 wilde soorten waarvan 250 hun habitat hebben ten zuiden van de Sahara. Maar liefst 160 soorten komt enkel in Zuid-Afrika voor. Met 8 wilde soorten is men in de 19e eeuw, ook in ons land, aan het kruisen gegaan dat het een lieve lust was. Dit heeft 30 000 cultuurvariëteiten opgeleverd in alle kleuren. Deze kan je in je tuin aanplanten als knol in de lente, waardoor je prachtige snij- en tuinbloemen krijgt in de zomer.


Bron: Plantentuin Meise


Gladiolen


Situeringsplan Gladioolstraat

 

Situeringsplan Gladioolstraat


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.