STBL Nachtraven

STBL Nachtraven

Het kunstwerk ‘Nachtraven’ is van Eric Goossens, directeur van Academie Haspengouw Beeld. De strategische locatie voor het kunstwerk refereert naar onze huidige manier van wonen.

We gaan steeds korter bij elkaar wonen. Niet meer één vogelhuisje per boom, maar meerdere dicht op elkaar. We wonen samen en toch apart. De regelgeving op de ruimtelijke ordening legt ons een aantal beperkingen op en streeft naar een zekere uniformiteit, maar toch proberen we ons te onderscheiden door bouwstijl en afmetingen. Door moderne technologie is het bioritme van de mens langzaam ontregeld geraakt. Er is geen duidelijk onderscheid meer tussen dag en nacht. Kunstlicht stelt ons in de mogelijkheid om de dag eeuwig te laten duren. Dieren zijn hier ook het slachtoffer van geworden. Ze staan niet meer met de eerste zonnestralen op en kunnen de hele nacht verder fluiten. Vandaar ook de titel.


Nachtraven

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Behn, (Hendrik) Karel, academiedirecteur

Sint-Truiden 20.08.1845  – Sint-Truiden 11.02.1914 , ongehuwd

Zoon van boekbinder Mathieu (°Hamburg D. 1816) en Maria Magdelena Vliegen uit Gulpen (Nl.). Boekhandelaar-uitgever, o.a. van de Manuel pour la Sainte Communion door redemptorist Ed. Brahm in 1913. Beekstraat, later Steenstraat. Lid Derde Orde. Directeur stedelijke muziekschool 1910. Verhuis van lagere jongensschool in Ridderstraat  naar vml. Collegekapel Nieuwe Steenweg 1911. 

Lees: Raf VAN LAERE, Een Sint-Truidense band uit 1852, in Limburg, 69, 1990, p. 249-251.
Kijk: knipsel uit De Stem van Haspengouw (De Tram), zaterdagblad 1913.