STBL Fishing the Light

Op de elektriciteitscabine aan de overkant van de straat zit een vissertje. Met het kunstwerk ‘Fishing the Light’ wil Raf Roefflaer op een speelse manier duidelijk maken dat we spaarzaam met onze aanwezige energie moeten omgaan.

Dag en nacht zijn er talloze mensen in centrales bezig om aan onze steeds toenemende stroombehoefte te voldoen. Energie moet worden opgewekt, omgezet en verdeeld. We staan meestal niet stil bij de manier waarop onze energie de huiskamer binnenkomt. Energieopwekking is een tijdrovend, duur en intensief proces.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.