Tijdens Sint-Truiden by lights zie je 2 soorten verlichting:
- Reguliere verlichting
- Projecties in het kader van Sint-Truiden by lights
De reguliere verlichting is permanent en maakt deel uit van de openbare verlichting. Er is uitvoerig overleg gepleegd met monumentenzorg om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen om de monumenten uit te lichten, ‘in the picture’ te stellen zeg maar, zonder al teveel aan het monument op zich te raken.
Het resultaat is zeker geslaagd. Er wordt gewerkt met koude en warme ledverlichting en op bepaalde locaties wordt een amberkleur gebruikt. Enkele voorbeelden:
- Frontons (boven de poort van de erekoer, Minderbroederskerk, Stadhuis) worden met warm licht uitgelicht
- De blauwe steen van het Stadhuis wordt met koud licht uitgelicht om de verticale lijnen te benadrukken
- De kerktoren, belforttoren, de kleine toren van de oude post en de zijgevel van de Minderbroederskerk worden uitgelicht met een amberkleurige belichting. In de torens geeft amber een warme koesterende uitstraling. Bij de Minderbroederskerk draagt het warme amber het bouwsel.
Met die belichting van de monumenten ga je ze ook anders bekijken. Je aandacht wordt getrokken naar details die op zich ook een verhaal te vertellen hebben.
Ook de Abdijtoren kan afhankelijk van een evenement of gebeurtenis een bepaalde kleur uitstralen!
De projecties van Sint-Truiden by lights zijn slechts tijdelijk zichtbaar. Ontdek ze tijdens je wandeling!
Vaux sous Chèvremont (L.) 21.09.1885 – 22.07.1958 , x Gertrude Schaps
Zoon van Emile en Josephine Dumont. IJzergieter. Huwde in Immersdorf (D.) 1912. Kwam in 1914 van Ougrée en vestigde zich in oude stroopfabriek. Samenwerking met Joseph Beauduin. Verkoop en herstelling machines voor nijverheid en landbouw. Ketels voor gemeentesoep en stroopstokerijen. Persen. Vlees- en groentenmachines. Gieter van onderdelen voor treinen en schepen, dieselmotoren, boormachines en draaibanken. Grafkruisen. Staallaswerken, drijfriemen, brandkasten, ketels, olie, vetten. N.V. Fonderies et ateliers Emile Brialmont leverde internationaal. Bij de interbellumcrisis omgeschakeld naar robuuste, gebrevetteerde ‘Brialmont’kachel s met acht luchtcirculaties voor o.a. scholen, kerken en fabrieken. Ook kacheltype ‘Belgische Staat’. Het bedrijf stelde tot 140 mensen tewerk. Schoonvader van Albert Vanslype. Zonen Albert Brialmont-Palms (1917-1986), burgerlijk ingenieur, en Gerard (1921-1999), en overnemer Dassel (D.), goten vanaf 1968 stoven en sierstukken zoals haardplaten, haardijzers, poorten, hekken, lantaarnpalen, brievenbussen en sierkanonnen, waarvoor ze houten karrenwielen opkochten. Het vml. bedrijfsterrein op Stayerveld werd in 1986 verkocht aan de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden. Gazometerstraat ca.1918. Houtstraat ca.1933. Tramstraat 1 ca.1938.
Mijnwerkersbuste in hol gietijzer met Emile Brialmont fondeur St-Trond.