Foullon, Erardus Adamus Servatius, kroniekschrijver

Luik 29.09.1624  22.09.1679 

Zoon van Erard , procureur en stadscommissaris Luik, en Maria Groutars. Halfbroer van Erasmus, raadsheer van de prinsbisschop, en van Jean Erard, Luiks jezuïet en historicus. 

Monnik  Sint-Truiden 1644, priester 1649. Novicenmeester  1652 en regent  van bloeiend seminarie 1657. Onderhandelaar. Samen met abt gevangen genomen. Unaniem verkozen abt Sint-Truiden 1679 maar overleden hetzelfde jaar. Laatste voortzetter van de abdijkroniek 1558-1679 tijdens regentschap. Begraven tussen abten Suetendael en Mannaerts.

Lit.: Guillaume SIMENON, Chronique de Servais Foullon. Abbé de Saint-Trond, Luik, 1910; MONBEL, p. 62; KRONIEK3, p. 1-5 en 314-317, GENEALOGISCH, p. 18-19, geeft 9 juli als geboortedatum.
ONTDEKKING VAN DE DAG

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes aan onze gevels

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes

Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.

Actie-affiche

In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.


Gevel school zusters Sint-Vincentius-a-Paulo te Zepperen. Afgebroken. 


Lees: Roger DE BROECK, Gevelkapelletjes in Vlaanderen, in Ons Heem, 55, 2001, nr. 2, p. 196-219: Henri VANNOPPEN, in Kapellen in Vlaanderen, Brussel: FARO, 2002.