Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja!

Erfgoeddag  2018

Tentoonstelling ‘Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja!’

We vroegen aan diverse verzamelaars en collectiebeheerders uit groot Sint-Truiden om te kiezen voor één object dat volgens hen voor de eeuwigheid dient bewaard te worden en verband houdt met de lokale geschiedenis. Een hartverscheurende en aartsmoeilijke oefening. Maar het is de praktijk van alledag. Want wat bewaar je wel en wat niet?

\\\\

In het licht van Erfgoeddag bieden we alle erfgoedadvocaten een platform om hun keuze te motiveren en tentoon te stellen. Het resultaat is een zeer divers en uiteenlopend aanbod dat aantoont hoe rijk en diepgeworteld de interesse in het eigen erfgoed wel is. De tentoonstelling toont ook aan dat diverse actoren sinds jaren overtuigd zijn van de waarde van het erfgoed uit Sint-Truiden en haar kerkdorpen. 
\\

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)