Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja! Erfgoeddag 2018

Erfgoeddag 2018

Tentoonstelling ‘Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja!’

We vroegen aan diverse verzamelaars en collectiebeheerders uit Groot Sint-Truiden om te kiezen voor één object dat volgens hen voor de eeuwigheid dient bewaard te worden en verband houdt met de lokale geschiedenis. Een hartverscheurende en aartsmoeilijke oefening. Maar het is de praktijk van alledag. Want wat bewaar je wel en wat niet?

In het licht van Erfgoeddag bieden we alle erfgoedadvocaten een platform om hun keuze te motiveren en tentoon te stellen. Het resultaat is een zeer divers en uiteenlopend aanbod dat aantoont hoe rijk en diepgeworteld de interesse in het eigen erfgoed wel is. De tentoonstelling toont ook aan dat diverse actoren sinds jaren overtuigd zijn van de waarde van het erfgoed uit Sint-Truiden en haar kerkdorpen.  

ONTDEKKING VAN DE DAG

Folcardus, abt ST

 Sint-Truiden 11.05.1145 

Jong ingetreden als monnik. Cellarius en cantor 1108, proost 1112. Ondanks protest van graaf van Duras  tot abt gewijd in Fosse 1138. Restaureerde verder de abdij na Rodulfus o.a. slaapzaal, kapittelzaal en infirmerie. Was in conflict met Arnold van Diest en maakte bezetting mee door Godfried van Brabant in 1140 en 1142. Ontving talrijke schenkingen van lokale burgerij, maar onderging brouwersopstand in 1143-1144. Liet goed in Hakendover  na. Begraven in midden abdijkerk 1145.

Lit.: RECUEIL, p. 14; MONBEL, p. 43-44; KRONIEK2, p. 10-24.