Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja! Erfgoeddag 2018

Erfgoeddag 2018

Tentoonstelling ‘Kiezen voor Truiens erfgoed? Ja!’

We vroegen aan diverse verzamelaars en collectiebeheerders uit Groot Sint-Truiden om te kiezen voor één object dat volgens hen voor de eeuwigheid dient bewaard te worden en verband houdt met de lokale geschiedenis. Een hartverscheurende en aartsmoeilijke oefening. Maar het is de praktijk van alledag. Want wat bewaar je wel en wat niet?

In het licht van Erfgoeddag bieden we alle erfgoedadvocaten een platform om hun keuze te motiveren en tentoon te stellen. Het resultaat is een zeer divers en uiteenlopend aanbod dat aantoont hoe rijk en diepgeworteld de interesse in het eigen erfgoed wel is. De tentoonstelling toont ook aan dat diverse actoren sinds jaren overtuigd zijn van de waarde van het erfgoed uit Sint-Truiden en haar kerkdorpen.  

ONTDEKKING VAN DE DAG

Janse(n), Gerard (André), beeldhouwer

Weert (Nl.) 10.09.1836 Sint-Truiden 29.09.1906 , x Mathilde Wilhelmine Elders, xx Pétronille Marie Régine Marguerite Balken 

Zoon van Pieter en Marie-Elisabeth De Caes.  

Meester-beeldhouwer  en medewerker van Michel Hoeken, Sint-Gangulfusplein. Huwde met zijn nicht Elders van Weert en later met Balken van Breukelen. Kerkmeubilair, o.a. preekstoel te Boninne naar ontwerp architect Blandot 1875. Biechtstoelen Seminariekerk Sint-Truiden (verbrand). Lid toezichtscommissie Tekenschool (1897).

Signering o.a. neogotisch altaar  uit Sint-Truiden. nu Fabry Zepperen M. HOEKEN G. JANSEN SCULPTEURS St. TROND.

Lit.: Christine VANTHILLO, Nederlandse neogotici in Sint-Truiden. De neogotische beeldhouwersateliers van Cornelis Janssen (1828-1895), Michel Hoeken (1827-1917) en Gerard Jansen (1838-1906), in ST19DE, 1998, p. 176-190.