fruitverhalen 1

Fruitverhalen


Locatie 1 straeten bevingen 

Victor Strauven (+- 70 jaar oud)

Ik ben gestart als plukker in de jaren vijftig toen ik dertien, veertien jaar was. Het was zo dat sommige mensen het fruit gingen opkopen. En dan mochten wij meegaan met degene die het fruit kocht. Dus gingen we kersen ophalen in de wei. Want er waren groepen plukkers die ver van de sorteerplaats af zaten en dan moesten wij met de fiets, met twee korven aan het stuur, de kersen naar de sorteerders brengen en zo de hele dag op en af hé… We lieten al eens een korf vallen, maar dan raapten we alles natuurlijk snel op. (pauze) Zo verdienden we iets. Mijn eerste fiets heb ik verdiend met het ophalen van kersen in de weiden. En als we dan ongeveer 17 jaar waren, mochten we écht beginnen te plukken. Eerst vanonder aan de boom. En elk jaar mochten we dan hoger gaan tot we volleerde plukkers waren.


NLFR ENG
 DE


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Delvaux, (Joannes) Josephus, 'Djef Pals'

Brustem 21.03.1838 Brustem 16.04.1929 , x Maria Agnes Wintmolders, xx Marie Françoise Bijloos 

Zoon van handwerker Petrus Joannes en Gertrudis Mathues.  

Dagloner Vrijwilliger bij het Belgische expeditiekorps naar Mexico 1864-1867. Naar verluidt ‘Sterkste man van Limburg ’, droeg mascottepaardje in Mexico over rivier. Boswachter bij baron de Pitteurs-Hiegaerts en kerkwachter Brustem. Vader van de gevreesde zwerversfiguur Tuur ‘Pals’ Bijloos .

Info: Kamiel Stevaux, Danny Gennez en Emile Grommen.
Lit.: Jules FRERE, Jef Pals, in Limburgsche volkskunde, 3, Hasselt, 1936, p. 178-180; DUCHESNE, Albert, L’expédition des volontaires belges au Mexique 1864-1867, Brussel, 1967-1968, p. 699; WWWIST?, p. 66.