fruitverhalen 2

Fruitverhalen 2


Locatie 2: Pipo 

Veerle Vanhoof (+- 50 jaar oud)

Ik heb altijd interesse voor fruitverwerking gehad. In die zin dat wij thuis graag appelsap dronken. Ik vertel dat altijd als ik mijn verhaal hier doe bij de bedrijfsbezoeken. Toen onze kinderen klein waren, perste ik appelen met een centrifuge, een sapcentrifuge. Maar natuurlijk, hoe meer kinderen, hoe moeilijker en omslachtiger dat werd. Een appelsien dat pers je snel uit met een klein persje. Maar een sapcentrifuge dáár is veel schoonmaakwerk aan achteraf. En toen beslisten wij om na de pluk de laatste palox appelen naar een loonperserij hier in de buurt te brengen. Dan hadden wij ons eigen appelsap. En al vlug werden wij ‘het huisje van het appelsap’. En de kinderen die hier kwamen, vonden dat geweldig lekker. En de kennissen, de familie en iedereen zei: ‘dat is goed, dat moet je zelf beginnen doen’. En zo is de interesse gegroeid. En dan hebben wij een aantal jaren geleden, eigenlijk op één, twee, drie, gezegd ‘ik geef mijn job op, wij gaan met dat appelsap beginnen’. En zo is het PIPO appelsap ontstaan. Wij zijn dat appelsap in kleine flesjes gaan doen. We hebben dan nog een paar andere smaken gecreëerd, met kersensap, met sinaasappelsap zodat de kinderen keuze krijgen en zo gaan wij de kinderen leren appelsap drinken. Dat was en is een beetje mijn, euh missie is een groot woord, maar ik ben daar nu nog altijd van overtuigd.


NL


FR


DE


ENGONTDEKKING VAN DE DAG

Genovevaprocessie Zepperen

Elk jaar op Kermiszondag, de Drievuldigheidszondag na Pinksteren, trekt de Genoveva- of Sacramentsprocessie uit in Zepperen. Hierbij brengen de Zepperenaren hulde aan hun patrones, de heilige Genoveva van Parijs, en zegenen de weiden en akkers.

De verering van de Heilige Genoveva kadert in de volksdevotie tot de zgn. Drie Gezusters, samen met Brustem en Rijkel. In de archivalia zitten getuigenissen over de processie uit het Ancien Regime. De Genovevaverering werd waarschijnlijk door een begaardenpriester van Zepperen naar Steenhuffel overgebracht, waardoor ook in Steenhuffel jaarlijk een Genovevaprocessie uitgaat.

In 2006 werd de processie in Zepperen vernieuwd met hulp van de Erfgoedcel Sint-Truiden en lag de nadruk op taferelen uit het leven van de heilige, in plaats van op Bijbelse scènes.


Foto A. Vaes

Bron: https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/genovevaprocessie-zepperen
Zie ook: www.zepperen.be/genovevaprocessie/