fruitverhalen 3

fruitverhalen

Locatie 3: Gingelom - Boekhout

Victor Strauven over de techniek van het plukken

Om hoogstambomen te kunnen plukken, moest je bepaalde technieken onder de knie hebben. Eerst en vooral moest je je ladder goed kunnen plaatsen. Want als je die niet goed kon zetten, dan speelde je eigenlijk met je leven. Ofwel gleed je de boom in ofwel gleed je langs de boom af ofwel viel je pal achterover. Dus de ladder goed zetten was heel belangrijk. En dan is er ook nog het plukken zelf. Je moet met twee handen tegelijk kunnen plukken want anders krijg je niet veel geplukt. Dus moest je plukken zonder jezelf vast te houden. Je stond op één been, het andere haakte je een stukje hoger tussen de sporten van de ladder in en dus had je je twee handen vrij om te plukken. Zo kon je achter je, voor je en opzij plukken. Het plukken begon aan het uiteinde van de tak en zo naar binnen, naar de stam toe. De korf hing je onder de plek waar je bezig was. Dus bijvoorbeeld eerst links, je plukt ze daar allemaal af en dan rechts van je. Ja, dat plukken had je niet geleerd op één, twee, drie.


NL


FRDEENG


ONTDEKKING VAN DE DAG

Blanckart, (Jean Antoine Henri) Hubert, fotograaf

Hasselt, 21.12.1872  Marie Nelissen  Mere, 13.1.1956 

Zoon van Hasseltse fotograaf  Henri Blanckart (Rolduc 1833 – Hasselt 1894), leerling bij Plumier in Brussel en Sallas in Charleroi, en Elisabeth Hubertina Hubar uit Sint-Truiden. Huwde Alkense. Bijhuis in Antwerpen Carnotstraat. 

Fotograaf . Vestigde zich in Sint-Truiden en verhuisde in 1909 van de Brustemstraat naar het oud huis drukker Vanwest-Dubois in de Tiensestraat. Uitgever van prentbriefkaarten. Fotografie aan huis voor zieken en overledenen. Kunstschilder. Fotomaterialen voor amateurs. Inkadering. Broer van Hasseltse fotograaf Auguste (1878-1952) met bijhuizen in Sint-Truiden en Tongeren. Hubert was vader van fotograaf Henri  (°Sint-Truiden 1908). Verhuisde met echtgenote naar Anderlecht 1936 . Fotozaak overgenomen in 1952 door Elly Robyns-Bögemann  (1916-2005).  

Lees: Fernand DUCHATEAU, in ST19DE, 1998, p. 25; Erik HOUTMAN, in Hasseltse portretten. 800 jaar geschiedenis op mensenmaat, Hasselt: Stedelijk museum Stellingwerff-Waerdenhof, 1997, p. 78; Directory of Photographers in Belgium 1839-1905, Antwerpen: Museum voor Fotografie, 1997, p. 57; Jean NICOLAI, Fotostudio Blanckart... kijken naar het vogeltje, Hasselt: in eigen beheer, 2015.