fruitverhalen 4

fruitverhalen


Locatie 4: Brustem

Rémy Bels over waarom de veiling werd opgericht.

Eigenlijk is de veiling al gestart voor de Tweede Wereldoorlog. In de jaren dertig had men al zo’n klein coöperatiefje. Maar dan is de oorlog uitgebroken. En na de oorlog zijn die mensen terug samengekomen en dan is daar de fruitveiling gesticht. Vóór de veiling er was, werden de kersen op de markt verkocht. Ik ben nog als kwajongen meegegaan met mijn vader naar de kersenmarkt in Sint-Truiden. En daar stonden al die boeren dan, met de wagen of met paard en kar, met hun kersen uitgestald. En die handelaars, het was snikheet op die markt, ik herinner me dat nog zeer goed, die zaten dan op café pinten te drinken. En die zeiden: ‘laat die boerkes maar wachten … laat ze maar wachten. Straks zijn ze blij dat ze van hun kersen af zijn’. En zo was het ook! Of je kon ze mee terug naar huis brengen. Die kopers (handelaars) wachtten en zeiden dan: ‘voilà da’s onze prijs, je kunt ze dáár brengen, in dat magazijn, als je wilt en anders moet je ze maar mee terug naar huis nemen. Ik heb ooit gezien dat we terugkwamen met paard en kar en dat we in ’t veld de onverkoopbare kersen in de gracht gooiden. Er was een overaanbod aan kersen hé. Het was voor hen simpel om daar een prijsje voor te betalen. En daarom hebben de boeren zich verenigd en is de veiling ontstaan, aan de Tongersesteenweg, in 1947.


NL


FR


DE


ENG

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boelen, Frans, priester

Hoelbeek 10.02.1833 Sint-Truiden 11.06.1913 

Zoon van Pierre en Cornélie Vranken. Neefje van priester François Boelen , collegeleraar Sint-Truiden (Hoelbeek 1809- Sint-Truiden 1879). Kapelaan begijnhofkerk , pastoor Schurhoven 

Baanbreker Vlaamse beweging in Sint-Truiden. Eerste voorzitter Davidsfondsafdeling 1885-1911. Promotor van Scherpenheuvelbedevaart. Oprichter van anti-vloekbond , in 1911 Bond Heilig Hart . Huldiging door Davidsfondsleden 18 december 1910 bij 25 jaar afdeling. 

 Lees: Ons Volk, 3, 1913, nr. 26, 28.06.1913, met portretfoto; George VANDENBORNE, Pastoor Boelen, in Hier en nu Sint-Truiden, nr. 22, 1975, p. 10-11.