fruitverhalen 5


fruitverhalen

Locatie 5: Fruitbedrijf Vaes, Romeinse weg

Joseph Smets (+- 76)

In 1943 ben ik naar de tuinbouwschool gegaan in Sint-Truiden, ook wel de school van broeder Louis genoemd. We kregen daar les van lekenleerkrachten en van broeders natuurlijk. Zo was er bijvoorbeeld broeder Hendrik. Hij maakte ook wijn, fruitsappen, cider enz. Ik had het voorrecht dat ik af en toe mocht meehelpen tijdens de schooluren en ook na de schooluren. Er moest fruit tot sap worden geperst. Dat sap werd dan in tonnen gedaan. Achteraf moest dat sap overgeheveld worden naar andere tonnen en later naar flessen. En daar hielp ik dus bij. Dat overhevelen werd gedaan met een rubberen slangetje. Soms durfden wij dat al eens dichtknijpen en dan zat er lucht in. Om die lucht eruit te krijgen moesten we dan aan dat slangetje zuigen. Zo konden wij ook al eens cider drinken hé. Soms dronken wij een slok te veel, want ja wij waren niet gewoon van te drinken natuurlijk. En dan waren wij heel lollig …. Broeder Hendrik wist dan niet altijd wat er aan de hand was.


NL


FR


DE


ENG

ONTDEKKING VAN DE DAG

Een weerwolf in Melveren

Een weerwolf in Melveren

In Melveren , een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: "Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen." 

Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan. 

Het meisje antwoordde: "Neen, blijf maar bij mij!", waarop haar vriend: "Neen, ik moet dringend even een boodschap doen." 

Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: "Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!" 

X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.


Opgetekend door F. Beckers in 1947.
Bron: volksverhalenbank.be