fruitverhalen 5


fruitverhalen

Locatie 5: Fruitbedrijf Vaes, Romeinse weg

Joseph Smets (+- 76)

In 1943 ben ik naar de tuinbouwschool gegaan in Sint-Truiden, ook wel de school van broeder Louis genoemd. We kregen daar les van lekenleerkrachten en van broeders natuurlijk. Zo was er bijvoorbeeld broeder Hendrik. Hij maakte ook wijn, fruitsappen, cider enz. Ik had het voorrecht dat ik af en toe mocht meehelpen tijdens de schooluren en ook na de schooluren. Er moest fruit tot sap worden geperst. Dat sap werd dan in tonnen gedaan. Achteraf moest dat sap overgeheveld worden naar andere tonnen en later naar flessen. En daar hielp ik dus bij. Dat overhevelen werd gedaan met een rubberen slangetje. Soms durfden wij dat al eens dichtknijpen en dan zat er lucht in. Om die lucht eruit te krijgen moesten we dan aan dat slangetje zuigen. Zo konden wij ook al eens cider drinken hé. Soms dronken wij een slok te veel, want ja wij waren niet gewoon van te drinken natuurlijk. En dan waren wij heel lollig …. Broeder Hendrik wist dan niet altijd wat er aan de hand was.


NL


FR


DE


ENG

ONTDEKKING VAN DE DAG

Foucart, (Jean Joseph) Achille, architect

Brussel 29.03.1872   Verviers 27.06.1952   Armande Baiwir 

Zoon van herbergier Joseph van Sint-Gilis en Mélanie Moers (Sint-Truiden 1832-Tongeren 1908). Ouders gehuwd Sint-Truiden 1868.  

Beursstudent academie Brussel 1893. Huis advocaat Vandersmissen hoek Rijschoolstraat-Tiensestraat met hoektorentje 1902. Huis Degeneffe Grote Markt 1904. Huizen Koningin Astridstraat, o.a. gesigneerd Ach. FOUCART 1906. Grafmonument eigen ontwerp in art nouveau kerkhof Sint-Truiden. Naar Tongeren 1907. Villa meester Vanschoenbeek Hoepertingen 1908. Architect  en landmeter . Tekenleraar  Athenea Hasselt en Tongeren. Werken aan kerken o.a. te Gingelom 1906 en Berg 1909.