Locatie 6: Tuinbouwschool
We moeten eigenlijk zeggen, als we de fruitteelt van de laatste 100 jaar bekijken, dat men vroeger overal fruit had. Langs kloosters en kastelen. Daarna kwam er ook rond boerderijen fruit maar in combinatie met veeteelt. De koeien, schapen, enz. konden dan onder de bomen grazen. Langzaamaan is men de fruitteelt in die weiden commercieel gaan bekijken. Daar was wel ‘ne frank mee te verdienen. Later kwamen er fruitmarkten waar men het fruit kon verkopen aan de handelaars. Bijvoorbeeld de kersenmarkt van Sint-Truiden. Boeren gingen naast akkerbouw en veeteelt ook fruit kweken. Men wou daarop inspelen en zo groeide het idee van landbouwonderwijs. In 1923 is dan de tuinbouwschool in Sint-Truiden gesticht. Toen is het fruitteeltgebeuren in Sint-Truiden, allez en het gebied rond Sint-Truiden: laten we zeggen Zuid-Limburg en het Hageland, pas echt gestart. Dat landbouwonderwijs heeft heel wat fruittelers opgeleid. Jonge gasten die bij hun vader in het bedrijf wilden stappen kwamen eerst naar de tuinbouwschool om er fruitteeltonderwijs te volgen. Zoals ook mijn vader destijds heeft gedaan.
NL
FR
DE
ENG
Ordingen 07.08.1899 Sint-Truiden 24.03.1988 x Lucie Germeys
Geboren in winning Deplet. Uit Zeppers smedenfamilie. Enige zoon van liberale rentenier Felix en Antonie Vrijdaghs. Kleinzoon van smid Joannes en Anne Gertrudis Saenen.
Ll. Klein-Seminarie Sint-Truiden. Twee jaar natuurwetenschappen R.U. Luik, maar overgeschakeld op geneeskunde. Huisdokter met specialiteit kraambed 1925. Praktijk in 1927 verhuisd naar Stenaertberg in Sint-Truiden.
Wetsdokter en stichter Wetenschappelijke Kring van Geneesheren van Sint-Truiden . Lid van de Orde en van Beroepshof Orde. Lid Maatschappij Wetsgeneeskunde België 1946. Oprichter zondagsdienst dokters Sint-Truiden 1939.